Bakgrund

Jag har alltid älskat djur och funderade länge på att bli veterinär. Kom fram till att det är roligare att träffa djur som mår bra än att bara träffa dem när de mår dåligt eller ska vaccineras. Det funnits hundar i familjen större delen av mitt liv. Först var det en liten svart cocker spaniel vid namn Tessi. Hon fick sluta sina dagar alldeles för tidigt för hon var väldigt allergisk och fick stora sår i hårbotten.

Sen gick några hundlösa år. En kompis familj skaffade en ursöt kattunge. Jag var väldigt avundsjuk, då jag också ville ha ett djur igen. Det visade sig att en i familjen blev allergisk och de frågade mina föräldrar om vi ville överta katten. Mina föräldrar frågade mig om jag ville ha katten eller om vi skulle köpa en hund istället. Det var inget svårt val. Självklart blev det en hund. Den här gången vågade vi inte skaffa en cocker till med tanke på vad som hände den förra. Istället blev det en golden retriever från Catchword. Hon hette Catchword Creme de Cassies och kallades för Cassie. 1987 flyttade hon in hos oss. Hon var oerhört söt som valp. Hon hade nämligen underbett som gjorde att hon blev lite rynkig på nosen.

Ett par år senare var det dags för ännu en golden. Även denna från Catchword. Det blev en tik till som var på halvfoder och hette Catchword Carnaby Street. Vi kallade henne för Lina. Ett yrväder som gav många skratt men även en del gråa hår med sina upptåg. I och med Lina öppnade sig utställningsvärlden för oss. Ett intresse som fortfarande består.

1997 fick vi tyvärr avliva Lina. Hon fick cancer och allt gick väldigt fort. 2002 avlivades Cassie efter ett långt liv. Båda är fortfarande saknade. Så olika och ändå så lika varandra.

Våren 2003 bestämde jag och min sambo oss för att vi skulle skaffa en hund. Det blev långa och många diskussioner och många böcker och hemsidor som plöjdes igenom i jakt på den perfekta rasen. Vi hade nämligen bestämt oss för att inte ha samma raser som någon av oss haft tidigare eftersom vi ville börja på någorlunda samma nivå båda två. Önskemålen var någonstans i storlek mellan cocker och golden. Inte för bräcklig. Tycka det är kul att hänga med på olika aktiviteter som lydnad, utställning, agility eller vad vi nu ville göra. Inte vara komplicerad i sitt umgänge med andra hundar. Inte lockig eller strävhårig päls. Inte skällig. Kunna hänga med ut på en tur i joggingspåret. Vad blev dettta för ras? Jo vi kom fram till att en kooiker skulle vi ha. Vi åkte upp till en stor utställning i Askersund och kikade på dem där. Jösses vad små dom var! Och tiken vi hade tänkt ta en valp från gick tom. Därför tänkte vi om. Var en kort period inne på welsh springer spaniel och stabyhoun men det kändes inte helt 100-procentigt.

Tillslut ringde jag Annika på Catchword för att höra mig för lite vad hon kunde tänka sig att det var för hund vi skulle ha. Det slutade med att vi skulle ta en hund ifrån Catchword igen. Det blev en lång väntan för det skulle inte bli några valpar förrän våren 2004. Den tiken gick tyvärr tom. Nästa tik skulle få valpar efter sommaren och vi höll alla tummar vi hade. Som tur var räckte det. 30 augusti 2004 tittade Nova och hennes syskon ut. Allt eftersom tiden gått sen vi skaffade Nova så har intresset för avel vuxit sig starkare och starkare. Hösten 2006 skaffade jag kennelnamnet Fanzia och våren 2007 har jag gått uppfödarutbildning.

Våren 2008 föddes den första Fanziakullen. Hela tre hanar och fem tikar. Lyra fick stanna hos oss och Mira är på foder hos familjen Kindbom/Evertsson.

Våren 2012 föddes andra Fanziakullen som bestod av 4 tikar och 3 hanar. Mamma till dem var Mira.

Våren 2015 föddes tredje Fanziakullen som består av 6 tikar och 4 hanar. Mamma till dessa är Nike.